21 december 2020

Det blev ett annorlunda år...

 

Glad att äntligen byta ut den höga grästuvan som jag retat mej på i flera år mot hakonegräs här vid lilla dammen.
En annan sak som äntligen blev tillverkat var blomlådorna och dom fylldes först med mina vinterdrivna mini penséer, plättar i luften/Muehlenbeckia, murgröna och med chokladblomma.
Juni: Fick lov att byta ut en rhododendron här som dött till en aprikos/rosa azalea, kompletterade rabatten med skimmia och rödbladig alunrot som gjorde att lönnen och blodboken framträdde bättre.

Juni: Murgrönan frodas!! 
Maj: Så vackert när fruktträden blommar...
Maj: Susan och Vintergold...
Maj
Maj: Äntligen rensade jag upp ´röse´rabatten!! Den här rabatten ska bli kul att se om den blir som jag tänkt, mest buskar och en underplatering av alunrot.
Maj
Maj: Den nya rabatten: Här ser den ytters mager ut men så den blommade med både sommarblommor och rosor, den var fin ända till senhösten.
Maj: Tycker det blev så bra när vild plommonet klipptes upp, hela området här fick ett lyft...
April: Julrosor är mina favoriter tillsammans med magnolior. Har dom senaste åren planterat fler orientaliska julrosor på baksidan och dom bjuder på en sån lång blomning, från december och flera månader framåt håller blomningen på.
April: Blodört Sanguinaria canadense, är så glad att den äntligen förökar sig hos mej...

Det blev en av dom bästa somrarna på länge trots corona, för sommaren var lagom varm och det blev ingen längre torka och ganska lagom med regn, gillar det där med lagom...

Sommaren bjöd på massor av bad i dammen tillsammans med barnbarn, ankor och hund.

Är nöjd med att röset äntligen blev färdigrensat, det var ett tungt jobb. Ska bli kul att se hur det utvecklas där. Vårlöksblandningen som köptes av Peter Korn blommade fantastiskt så den blandningen har kompletterats, flyttade en hel del pärlhyacint lökar dit också, kul att ha något nytt att se fram emot till våren. Förövrigt blev det inte en massa nya vårlökar planterade inte heller i några krukor.

I juli började jag föryngra mina avenbokshäckar på baksidan, handklippte alla med sekatör ca. 20 cm på båda sidor togs in, det tog ett par veckor. Var lite orolig att dom kanske inte skulle klara det för vissa blev ju helt bladlösa men dom verkar komma igen. Det blev så stort i det trädgårdsrummet efter klippningen, ska försöka hålla häckarna så där smala i fortsättningen.

I oktober grävdes stora gräsmattan upp för justering av infiltration/avlopp så då fick vi gräva upp flera buskar som jordslogs i väntan på omplantering. Så det blev en omgruppering av buskar när det var klart, det är ytterligare något som ska bli kul att se i vår för där planterades även perenner och lökar som prytt sommarens krukor.

Sen dök det upp ett lass grus på gårdsplan som vi kärrade och krattade ut på vägen och på vår stora gårdsplan, välbehövligt...

Hösten kom fort med vackra färger på vildvinet, har nog aldrig varit så fint förut men rönnen fick aldrig sin eldiga färg och trädgården blev ganska tråkig fort, det är något jag måste fundera på... trädgården har fått en hel del nya hortensior men dom är än så länge för små för att tillföra någon höstblomning.

Tidigare år har jag klippt ner vissnade blomställningar på våren men har börjat med det redan nu för att förbereda för vårblomningen, klipper i bitar och låter det ligga kvar i rabatterna, har även krattat gräs och grus från löv som lagts in i rabatterna.

Något som skulle vara trevligt är om året får sluta med ett vackert snötäcke eller i alla fall lite vacker frost så man kan få några vinterbilder från trädgården för hittills har det bara regnat och varit grått...

                                                                        Mariana


4 kommentarer:

Kris Peterson sa...

The summer photographs of your garden are beautiful, Mariana, and it seems that you made excellent use of the time you spent in the garden. We are dealing with drought again here, having received just one-twentieth of an inch of rain (0.5 cm) since April, so enjoy your rain even if snow would be prettier! Best wishes for a happy Christmas!

lisashus sa...

Vilken ljuvlig trädgård du har och så fint att få se nu när det är som mörkast överallt. Ändå är det ju en mild vinter, eller utdragen höst.
Ni hade kanske lite mera regn än vi här nere, för vi hade en väldig torka nästan hela sommaren! Lite för varmt i juni och augusti också.
Det ska bli spännande att se hur nästa sommar blir. Lite planer har jag allt också för trädgården hos mej.
Ha det fint och GOD JUL!
Kram
Lisa

hagen vår sa...

Hei!
Veldig morsomt å se bilder fra hagen din over tid. Spennende med forandriger. Det er gøy å skape nye bilder. Ha det godt! Anne

Melania macron sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...